امروز جمعه 14 اردیبهشت 1403 http://adibasiatajhiz.cloob24.com
0

تست های ترانس ولتاژ بسیار متنوع است اما در محل پست و بعد از نصب ترانس، تستهایی که بروی آن برای بررسی صحت کار آن انجام می شود به قرار زیر است:

1 – تست مقاومت عایقی ترانس ولتاژ:

تست عایقی را با دستگاه میگر انجام می دهیم، در این تست مقاومت عایقی بین قسمتهای مختلف ترانس را بررسی نموده و نتایج را ثبت می کنیم. اولین تست عایقی، برسی میزان مقاومت بین اولیه ترانس با زمین است. در ترانسهای ولتاژ خازنی احتیاجی به باز نمودن سر زمین شده در انتهای سیم پیچ اولیه نیست، اما در ترانسهای ولتاژ اندوکتیو حتماً باید سر زمین شده در انتهای سیم پیچ اولیه را باز نمود و تست را انجام داد. در این تست، پراب مثبت را به اولیه سیم پیچ زده و پراب منفی دستگاه میگر را با زمین وصل می کنیم و با اعمال ولتاژ 5 کیلو ولت، نتیجه را بررسی می کنیم. در این تست هم همانند تستهای میگر قبلی باید برای هر کیلو ولت مقاومتی برابر یک مگا اهم داشته باشیم.در ترانسهای اندوکتیو پراب مثبت دستگاه میگر را می توان به ابتدا و یا انتهای سیم پیچ اولیه متصل نمود و تست را انجام داد.

بعد از تست اولیه، با انتخاب رنج یک کیلو ولت دستگاه میگر، ثانویه ترانس را تست می کنیم. در این مرحله هم نباید سری از سیم پیچ ثانویه در (در همه کور ها) زمین باشد. در تست میگر احتیاجی به زماندار بودن مده=ت تست نیست و با ساکن شدن تقریبی میزان عایقی نشان داده شده توسط دستگاه، می توان نتایج را ثبت نمود.مرحله سوم تست میگر، بررسی عایقی بین اولیه و ثانویه ترانس ولتاژ است که نسبت عایقی بین این دو سیم پیچ را با اعمال ولتاژ 5/2 کیلو ولت، انجام میدهیم. این تست در دستور کار نبوده و تنها برای اطمینان بیشتر انجام می شود.

2 – تست نسبت تبدیل ترانس ولتاژ:

در این تست به بررسی نسبت ولتاژ اعمالی به اولیه و ولتاژ قرائت شده در ثانویه می پردازیم. بدین منظور منبع ولتاژ متناوب را به اولیه ترانس ولتاژ متصل کرده (در این حالت باید انتهای سیم پیچ اولیه زمین باشد) و با اعمال ولتاژ، ولتاژ القا شده در ثانویه را با ولت متر دیجیتال دقیق اندازه گیری کنیم.

بسته به نوع و توان منبع ولتاژ هر چه بتوان ولتاژ را بطور خطی بالا ببریم و اندازه گیری را در ولتاژ ها مختلف بسنجیم، بهتر می توان به صحت عملکرد ترانس پی برد. اندازه گیری ولتاژ ثانویه را همزمان برای تمامی کورها انجام می دهیم.

3 – تست پلاریته ترانس:

در این تست به بررسی پلاریته ترانس می پردازیم و با اعمال ولتاژ به اولیه ترانس، با دقت در اتصال پلاریته منبع ولتاژ مستقیم (یعنی سر مثبت منبع به ابتدای سر اولیه) ولتاژی در حدود 12-6 ولت را به ترانس تزریق کرده و با یک ولت متر آنالوگ (یا گالوانومتر) در ثانویه به بررسی پلاریته می پردازیم. بدین منظور سر مثبت ولت متر (پراب قرمز) را به ترمینالهای 1a یا 2a وصل کرده و سر دیگر (پراب مشکی)ولت متر را به انتهای سیم پیچ ثانویه وصل می کنیم و حرکت عقربه را بررسی می کنیم. در لحظه وصل مدار به اولیه باید ولتمتر آنالوگ به مدار ثانویه وصل شده باشد و در حالت درست پلاریته، عقربه ولت متر حرکتی به سمت جلو خواهد داشت.

4 – تست قدرت ترانس (Burden):

در این تست به بررسی میزان قدرت ترانس می پردازیم تا میزان توان ترانس را در حالتی که تجهیزات حفاظتی و اندازه گیری به آن وصل شده اند را اندازه گیری کنیم.

میزان توان یک ترانس را بر حسب ولت آمپر بروی پلاک ترانس درج می کنند.در این تست با اعمال ولتاژ (بطور مثال 220 ولت برای ترانسهای ولتاژ تک فاز) به اولیه و سنجش مقدار جریان و ولتاژ در ثانویه به بررسی ترانس می پردازیم. مقدار ولتاژ و جریان در ثانویه را در زمانی که کلیه فیوزها ومدارات بسته شده اند و شرایط آماده به کار ترانس مهیاست را در هم ضرب کرده و با مقایسه با توان نامی ترانس، میزان قدرت ترانس را می سنجیم.

5 – تست مقاومت سیم پیچ:

از نام این تست دقیقاً مشخص است به چه منظور انجام می شود. مدارات این تست هم دقیقاً مانند اندازه گیری مقاومت سیم پیچ در ترانس جریان است و به روشهای مختلف قابل اندازه گیری است و نکته مهم در این تست دمای محیط است که باید ثبت شود و پس از لحاظ قرار دادن ضرایب تصحیح مقدار مقاومت سیم پیچ محاسبه شود.

0

آزمایشگاه فشار قوی

آزمایش با ولتاژ های بالا: ولتاژ هایی که در این آزمایشات صورت می گیرد و وسایل با آن مورد آزمایش قرار می گیرد اندازه و نوع آن متناسب با ولتاز نامی هر وسیله تغییر می کند که در استاندارد های مربوط به آن این مقدار ذکر شده است که مورد قبول تقریبا تمامی کار خانجات و صنایع برق دیگرکشور هاست.ولتاژ های آزمایشی:1 - ولتاژ DC2 - ولتاژ های AC (60,50 HZ)3 - ولتاژ های ضربه ناشی از کلیدزنی4 - ولتاژ های ضربه ناشی از صاعقه

اتاق آزمایشات: اتاقی که تجهیزات فشار قوی در آن قرار می گیرد باید نسبت به محیط بیرون ایزوله باشد تا در هنگام انجام آزمایشات تخلیه کامل بار الکتریکی انجام شود ابته لازم به ذکر است که میزان وجود بار الکتریکی در محیط آزمایش برای وسیله مورد آزمایش مرجع قرار داده می شود و اگر بیشتر از این مقدار در محیط در هنگام آزمایش باشد وسیله ما ناقص است یعنی این تخلیه توسط وسیله انجام می شود که این خود دلیل بر معیوب بودن آن است.در اتاق تست باید تمامی نکات ایمنی رعایت شده و سیستم ارتینگ ما به صورت مطلوب عمل کند. ایزوله کردن کامل اتاق کنترل که کاربر مشغول به آزمایش است یکی دیگر از مواردی است که در مورد ایمنی این واحد می باشدکه باید مورد توجه خاص قرار گیرد. دستگاه ها و وسایل تولید ولتاژ آزمایشی ولتاژ دلخواه را تولید می کنند. تمامی این دستگاه ها از حلقه های آلومینیومی و از جنس کم مقاومت پوشیده شده اند تا از پدیده کرونا در محیط آزمایش جلوگیری کنند.

0

1. استقامت الکتریکی بالا.

2. استقامت مکانیکی بالا.

3. عاری از ناخالصی و حفره های داخلی.

4. استقامت در برابر تغییرات درجه حرارت و عدم تغییر شکل در اثر تغییر دما (با توجه به ضریب انبساط حرارتی که بایستی کم باشد).

5. ضریب اطمینان بالا.

6. ضریب تلفات عایقی کم.

7. در برابر نفوذ آب و آلودگی ها مقاوم باشد.

جنس مقره ها

جنس مقره ها معمولاً از چینی یا شیشه است. مقره های چینی از سه ماده مختلف تشکیل شده است:

1. کائولین یا خاک چینی AL2O3-2SIO2-2H2O به مقدار 40 تا 50 درصد.

2. سیلیکات آلومینیوم (فلداسپات) K2O-AL2O3-6SIO2 به مقدار 25 تا 30 درصد.

3. خاک کوارتز SIO2 به مقدار حداکثر 25 درصد.

0

برای تهیه چینی، مواد فوق را با کمی آب خالص مخلوط می کنند تا به صورت گل و خمیر در آید. سپس این گل را در قالب های معینی شکل داده و در کوره حرارت می دهند تا پخته شود و رطوبت آن نیز گرفته شود. البته قبل از قالب گیری، درصد رطوبت گل را پایین می آورند و تحت خلاء ان را پرس می کنند، پس از ریخته شدن آن را سرد می کنند. ولی سرد کردن آن به طور ناگهانی انجام نمی شود و با ملایم این کار صورت می گیرد. تا ترکی در آن ایجاد نشود. پس از این مرحله یک لایه لعاب شیشه ای بر روی آن می ریزند تا سطح آن کاملاً خالی از وجود حباب ها و ترک های مویین گردد. لعاب شیشه ای علاوه بر افزایش استقامت مکانیکی مقره قدرت چسبندگی گرد و غبار و نفوذ گرد و غبار و رطوبت را کاهش می دهد. همچنین باعث ایجاد یک سطح کاملاً صاف می شود که باعث افزایش مقاومت سطحی عایق می شود.

درجه حرارت پختن در کوره نیز در تعیین استقامت الکتریکی و مکانیکی مقره چینی مؤثر است که هر چه در درجه حرارت بالاتری قرار داده شود، حبابهای هوا در آن کمتر به وجود می آیند و استقامت الکتریکی آن زیاد می شود اما در عوض عایق خیلی ترد و شکننده می شود و هرچه درجه حرارت پختن در کوره کمتر شود استقامت مکانیکی آن بیشتر می شود و هر چه درجه حرارت پختن در کوره کمتر می شود، استقامت مکانیکی آن بیشتر می شود، ولی حفره های بیشتری در آن باقی می ماند و استقامت الکتریکی آن بیشتر می شود ولی حفره های بیشتری در آن باقی می ماند و استقامت الکتریکی آن کاهش می یابد. معمولاً درجه حرارت پخت در کوره را بین 1200 تا 1500 درجه نگه م دارند. در نتیجه، استقامت الکتریکی چینی بین 120 (kv/cm) تا 280 (kv/cm) می باشد. همچنین استقامت مکانیکی چینی در برابر نیروی فشاری 690 (MNt/m2) (در مقاطع بزرگتر 275 (MNt/m2)) و در برابر نیروی کششی 48 (MNt/m2) (در مقاطع بزرگتر 20 (MNt/m2)) و در برابر نیروی خمشی 95 (MNt/m2) می باشد. از خواص بسیار مهم چینی می توان آسان شکل گرفتن آن ها و استقامت در برابر مواد شیمیایی و تغییرات جوی را نام برد.

0

طبق قانون سازمان برق ایران و تصویب نامه هیات وزیران در سال 1347 حریم خطوط انتقال عبارتست از:الف: حریم درجه یک، دو نوار موازی خط انتقال در طرفین آن و متصل به تصویر فاز کناری روی زمین است که عرض هر یک از این دو نوار در سطح افقی در توضیحات ذیل آمده است.ب: حریم درجه دو، دو نوار در طرفین حریم درجه یک و متصل به آن است.فواصل افقی حد خارجی حریم درجه دو از محور خط (محور خط، خط واصل بین مراکز دو پایه مجاور است) در هر طرف مطابق ذیل می باشد.

در زیر خط و حریم درجه یک اقدام به هر گونه عملیات ساختمانی و ایجاد تاسیسات مسکونی و تاسیسات دامداری یا باغ و درختکاری و انبارداری تا هر ارتفاع ممنوع است و فقط ایجاد زراعت فصلی و سطحی و حفر چاه و قنات و راهسازی و شبکه آبیاری با رعایت اصول حفاظتی مشروط بر این که سبب ایجاد خسارت برای تاسیسات خطوط انتقال نگردد مجاز است البته برای حفر چاه و قنات و راهسازی اجازه وزارت آب و برق لازم است.در حریم درجه دو فقط ایجاد تاسیسات ساختمانی اعم از مسکونی و صنعتی و مخازن سوخت تا هر ارتفاع ممنوع می باشد.

حریم شبکه های برق فشار قوی در مناطق شهری (درجه 1) برای شبکه های 63، 132، 230 و 400 کیلوولت به ترتیب برابر 13، 15، 17 و 20 متر از تصویر قائم سیم کناری روی زمین بوده و حریم درجه 2 در مناطق غیر شهری به ترتیب برابر 20، 30، 40 و 50 متر از محور شبکه در هر طرف می باشد.

0

این اضافه ولتاژها در پی بروز رعد و برق و تشکیل کانال تخلیه جوی از ابر به هادیهای فاز، هادیهای زمین و یا بدنه برج و در اثر انتقال بارهای الکتریکی ابرها از طریق کانال فوق به نقطه تخلیه، حاصل می گردند. بلافاصله پس از تشکیل کانال تخلیه جوی بارهای الکتریکی ظاهر شده در محل تخلیه با سرعت نزدیک به سرعت نور (درخط هوایی) به دو طرف نقطه تخلیه منتشر گردیده، جریان موجی را پدید می آورند. حاصلضرب جریان موجی صاعقه در امپدانس موجی خط () موج اضافه ولتاژ صاعقه را ایجاد می کند که دامنه آن می تواند از چندین MV نیز تجاوز کند. این اضافه ولتاژها حداکثر سرعت افزایش دامنه را در میان انواع اضافه ولتاژهای موجی دارا می باشند و سرعت افزایش آنها در محدوده 500 تا5000 کیلوولت بر میکرو ثانیه متغیر می باشد. به منظور تعیین ولتاژ استقامت عایقها و حد مجاز فاصله هوایی هادیها از تجهیزات سیستم، تحت ولتاژهای موجی تخلیه جوی، از ولتاژ صاعقه استاندارد زمان پیشانی وپشت موج صاعقه طبق استاندارد برای موج ولتاژ 2/1میکرو ثانیه به 50 میکرو ثانیه برای موج جریان برابر 8 میکرو ثانیه به 20 میکرو ثانیه می باشد.